Відділ організації збалансованого харчування


Старогрецький філософ Сократ сказав: «Ми живемо не для того, щоб їсти, ми їмо для того, щоб жити».


Новаковська Ірина В’ячеславівна

Посада: медична сестра з дієтичного харчування
Кваліфікаційна категорія:
Email:
Дата народження: 1999 рік
Освіта: середня спеціальна


    Відповідно до Постанови кабінету Міністрів України “Про затвердження натуральних добових норм харчування” в коледжі здійснюється правильно організоване, смачно приготовлене збалансоване чотирьох разове харчування студентів, необхідне для підтримання життя, фізичного розвитку, стійкості до несприятливих факторів навколишнього середовища, покращення розумової діяльності.


Одним з основних завдань освітньої політики Подільського спеціального навчально-реабілітаційного соціально-економічного коледжу, при організації навчально-виховного процессу, є збереження здоров’я та формування здорового способу життя у молодого покоління. При цьому важливе значення має організація харчування вихованців, дотримання фізіологічних та санітарних норм, забезпечення продуктами натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю, та правильною технологією приготування.

Харчування здобувачів освіти в Подільському спеціальному навчально-реабілітаційному соціально-економічному коледжі здійснюється на підставі сезонних меню, які складені з урахуванням гігієнічних принципів, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 і погоджені з органами Держпродспоживслужби.

Також при складанні меню обов’язковим є дотримання натуральних добових норм харчування, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. № 324.

В коледжі діє збалансоване чотириразове харчування студентів, а саме:
• Перший сніданок
• Другий сніданок
• Обід
• Вечеря

За дотриманням організації харчування слідкує низка фахівців Подільського спеціального навчально-реабілітаційного соціально-економічного коледжу: директор, дієтична сестра, лікар коледжу, комірник, кухарі.

Продукти, які постачаються у харчоблок коледжу мають сертифікати якості, крім того, здійснюється моніторинг  якості продуктів і самими працівниками.

В Подільському спеціальному навчально-реабілітаційному соціально-економічному коледжі є дієтичне харчування, яке ґрунтується на загальних принципах раціонального харчування та враховує особливості захворювання у студента. Дієтичне харчування призначає лікар відповідного профілю: педіатр, гастроентеролог, нефролог. Харчування буде організоване відповідно до наданої батьками студента довідки від лікаря з призначенням дієтичного харчування. У довідці обов’язково зазначають прізвище, ім’я студента, дату народження, діагноз, номер стола дієти та термін, на який призначено дієту.

Отже, раціональне харчування є найважливішою складовою формування здоров’я студентської молоді, сприяє збереженню здоров’я, опірності фізичним факторам навколишнього середовища, високій фізичній і розумовій працездатності.

Translate